Descargar aplicación UNESCO
About

El Eco Architectural Pavilion

The Eco Pavilion is an annual architecture contest that fosters experimental dialogues between the arts and contemporary architecture since 2010. Through the periodic exhibition of a three month ephemeral architecture intervention at the courtyard of the Museo Experimental el Eco, this initiative has become a unique area of opportunity for imagining new models of producing and using space in Mexico City. The contest continues the ongoing dialogue between modernist and contemporary arts, design and architecture.

Every year, five young studios are invited to participate in a competition where a jury will select one project deemed relevant to the museum’s goals; these include the crossing of art disciplines, encouraging artistic experimentation, promoting a creative use of materials and developing environmental awareness and insight. To this day, the contest has led to six pavilions designed by participating Mexican architecture studios: Frida Escobedo (2010), Estudio MMX (2011), Luis Alderete (2012), Macías Peredo (2013), Taller Capital (2015), APRDELESP (2016), T-O (2017)

The Frida Escobedo’s pavilion, made from movable cinder blocks that are meant to make the space flexible and interesting, approached this area of the Museum like a blank page. Each block became part of an alphabet, suggesting an intimate link between architecture and its concrete canvas. MMX—the studio who devised this project—used natural fiber cords across the courtyard to alter the attributes of the space and in doing so created new planes, volumes, and escapes that would alter the spatial discourse of the pavilion. Luis Alderete’s pavilion created the illusion of a false circular courtyard using mirrors to make a transversal wall and thus questioning the dissonance between space and perception. Macías Peredo’s project blurred the boundaries between inside and outside by raising the floor to the level of the wall which separates the interior of the museum from the outside; this provided a temporary connection between the patio and the street. The Taller Capital studio used a concrete ring from one of the largest hydraulic mechanisms in the world and used it to manage wastewater and rainwater for treatment.

The ring rearranged the disposition of the space and also shaped a circular forum in the middle of the courtyard that would later host various events linked to the museum’s program. In 2016, through the installation of a series of everyday objects and green spaces, the APRDELESP studio converted this patio into a public park in order to re-signify the museum from an institutional space to a public one. Finally, in 2018, T-O designed a bell tower made of copper plates that reflected the environment surrounding it and became an instrument that reverberates and interacts with the wind. Each of these pavilions have represented an exceptional opportunity to imagine creative uses of space and have attempted to develop new artistic expressions and participatory experiences that can be opened to public audiences.

Pabellón Eco 2011, Estudio MMX.
Pabellón Eco 2011, Estudio MMX.
Project name El Eco Museum's Pavillion
Period 2010
Contributor Buró-Buró, Experimental Museum El Eco
Location James Sullivan 43, San Rafael, 06470 Cuauhtémoc, CDMX